Rok 2008

Jsme MISTŘI OKRSKU !!!

Tak jsme se dočkali! Konečně jsme dokázali na úvodní soutěži sezony a na zahřívacím kole pro postupové soutěže vyhrát! Po několika letech soutěží se nám podařilo uspět a vyšplhat na 1.místo.

1okrsek1

Pořádání soutěže se letos ujali hasiči z Louňovic. Počasí vyšlo a taky výkony týmů stály za to. Bohužel nepřijelo tolik týmů, a tak byla soutěž ochuzená o mnohé pěkné výkony.

Na místo soutěže jsme přijeli uplně jako první. Možná že už jsme byli tak nedočkaví, že jsme vyrazili dřív, než bylo potřeba.Celou soutěží nás ty jedničky provázely. Na útok i na 100m překážek jsme také šli jako první a navíc jsme dnes na sobě měli popré nová trika. První okrsková soutěž to byla i pro nového člena Karla. Nakonec jsme si tu jedničku odvezli domů :-D.

Opět to rozhodla ta pořadovka…

Vedení z okresu nám letos nově připravilo obměněnou pořadovou přípravu. Byla o dost jiná než jindy a ukázalo se, že jsme udělali moc dobře, že jsme pilovali každý detail, protože pořadovka na Benešovsku rozhoduje a rozhodovat bude. V článku na tomto místě jsme loni psali, že jsme na pořadovce ztratili příliš bodů, jinak bychom se mohli také radovat z titulu, ale letos nám právě pořadovka zajistila první místo. Nový velitel Michal se ujal velení a dokázal nás provést záludnou disciplínou bez jediného trestného bodu. Ostatní favoriti, včetně domácích Louňovic nedokázali vše splnit, a tak jsme získali hned v úvodu dobrou pozici.

Na útoku na jistotu

Hned prvním útokem jsme odstartovali mužskou část soutěže. Bylo to celé na jistotu. Letošní novinka, která zakazovala použití pojistek proti rozpojení hadic nás ale hodně zaskočila. Trochu doplácíme na to, že postupové soutěže jsou řízeny ze zhora a tak mnozí lidé nevidí, že jsou právě pojistky dobrá věc, která soutěžící má chránit od úrazu. Proto jsme celý utok rozběhli tak, aby se hadice nevycvakly a to se také podařilo. Čas byl pro nás průměrných 25,71s. Ale měli jsme stále dobrý základ a čekali na zaváhání dalších týmů. Domácí Louňovice předvedly výborný čas daleko před námi a tak nám pomohlo zaváhání družstva z Načeradce, kterým se nepovedly spoje na rozdělovači a skončili se svým útokem až na námi.

Stovky

Běh na 100m s překážkami jsme nečekaně začali jako první, ačkoliv bylo domluveno že půjdem později. Nám to vůbec nevadilo, měli jsme to dříve za sebou a měli více času na relaxaci u klobás (…a piva). Opět premiéra pro Karla, který si zaběhl svou první ostrou lávku a zapojení na rozdělovač. Na první pokus to zvládl slušně. Už nám nepomohl vylepšit celkový čas, ale jak se později ukázalo, čas byl dost dobrý na to, abychom součtem kolem 68s ubránili druhé místo na stovce.

Vyhlášení

Věděli jsme, že máme standartní časy na útoku i na stovkách a k tomu výbornou pořadovku. Všechno to mohli ještě zvrátit hasiči z Načeradce, kteří nás už nemohli předběhnout, ale stále rozhodovali o tom, zda to nakonec bude první místo nebo ne. Oba týmy za námi však zaostali v součtu časů na 100m a tak jsme pomalu začali přijímat gratulace k prvnímu místu. Po zapsání časů na výsledkovou tabuli už to bylo jisté. Daměnice jsou letošní vítězové okrsku. Byl to hezký pocit. A stále bude, dokud budeme mít vystavený putovní pohár za dnešní vítězství.

Vicemistři okresu

SDH Daměnice se historicky umístily na 2.místě okresní soutěže mužů. Do třetice se podařilo umístit na výborném druhém místě. Předchozí dva starty na okresním kole nás provázela smůla jednoho čtvrtého místa a jednoho nezdařeného útoku. Letos jsme tedy potvrdili, že patříme k nejlepším týmům v okrese a jsme za druhé místo velmi rádi.

Na okresní soutěž jsme se po úspěchu na okrskovém kole hodně těšili. Byla k dispozici plná sestava a tak jsme věděli, že máme na to, abychom udělali pěkný výsledek. Právě větší úspěch z této soutěže nám zatím scházel. Hned na úvod jsme ráno při prezenci závodníků museli řešit zmatky ze strany rozhodčích, kteří týden před soutěží vydali upřesnění, podle kterého se okresní soutěž neřídila tzv. článkem č.7 ze směrnic požárního sportu vydaných 12.10.2007. Podle kterého se mělo určit, kteří závodníci smějí startovat na okresním kole. Byli jsme připraveni jak takticky tak administrativně, a proto jsme si na tuto novinku dali dobrý pozor a včas se podle toho zařídili. Bohužel jsme si pozor dali jen my a nikdo jiný zřejmě pravidla nečte. Letošní výklady pravidel jsou lehce zmatené, spousta novinek je nad síly rozhodčích a tak dochází k nečekaným situacím. Snad se to v příštím roce už ustálí, nejen pro klid rozhodčích ale i závodníků.

Nabité stovky

Rok 2008 se zatím nevídaně daří a je celý ve jménu jedniček. Potvrdilo to i přidělení stratovního čísla 11, které znamenalo, že v první disciplíně 100m s překážkami jsme běhali s čísly obsahujícími jedničky: 11,31,51,71,91,111. Ze začátku nepadaly závratné časy. Nikdo se nedostal ani pod hranici 20s. Proto bylo naše vyrovnané skore s časy kolem 21s dobrým základem. Ve druhém kole se utrhli běžci z Louňovic a Bystřice. Hodně týmů se zlepšilo a tak jsme všichni čekali, jak dopadnou celkové výsledky po první disciplíně. A ty nás dost zamrazily. První suveréni z Louňovic utekly v součtu všem o několik sekund. Druhé až šesté místo dělilo v součtu 4 započítávaných časů pohé 1,64 sekundy! My byli bohužel až šestí a tehdy jsme si řekli, že to s umístěním na bedně vypadá letos špatně :-( .

Vražedná štafeta

To co jsme ztratili na stovce jsme museli dohnat v druhé disciplíně, kterou je štafeta na 4×100m. Nový systém hodnocení nám po první disciplíně přidělil 6bodů za 6.místo. Podle nového pravidla se od letoška nesčítají časy ale umístění. Tak malá ztráta po stovce by se dala jindy bez problémů dohnat. Ale abychom šli výsledkově nahoru, museli jsme zaběhnout hodně dobrý čas, protože jsme potřebovali k dosaženým šesti bodům přičíst hodnotu co nejmenší a stáhnout týmy před námi. Naše elitní formace Michal, Standa, Milan a Martin se do toho opravdu opřela. Kluci to chtěli za každou cenu stáhnout a šli do štafety na hraně rizika. Dokonce jsme přistoupili i na použití proudnice „do zubů“, kterou kluci nejříve odmítali. POtřebovali jsme stlačit čas hodně dolu a tak jsme zkusili využít vše, co jsme vymysleli. První úsek zvládl Michal standartně, baráček je hodně zapeklitá překážka a není snadné ho za pomocí žebříku zdolat. Proto jsme byli rádi, když Michal hned na úvodních 50 metrech nandal konkurenčnímu týmu ve druhé dráze pěkných pár metrů. Předávali jsme již za velkého náskoku, který navýšil Standa na úseku s bariérou. Zejména na 3.úseku se proudnice do zubů osvědčila. Milan zmáknul lávku a zapojení hadic výborně a předával do posledního úseku Martinovi s ohromným náskokem. Stačilo přenést hasicí přístroj na určené místo a Martin sprintoval do cíle pro čas, který znamenal hodně parádní týmový výkon. Vylepšili jsme si soboní rekord na štafetě na hodnotu 65,57s. Dluho jsme vedli celou disciplínu, ale ve druhém kole nás předběhli Louňovice o 13setin . Potřebovali jsme hodně vysoké umístění, abychom stáhli favority, a takhle malá porážka nás opravdu mrzela. Nepočítali jsme už s dobrým umístěním a padali odhady na průběžné 4–5 místo. Počítání pomocí bodů je ale hodně zrádné. Týmy před námi se ponořily do horších výsledků a tak jsme se nečekaně vrátili do boje o prvenství, protože dosavadní součet 6. a 2. umístění znamenal dokonce průběžné 2.místo před poslední části soutěže. Za námi to bylo strašně našlapané. Měli jsme malinký náskok, a hned několik týmů na nás ztrácelo minimum bodů.

Požární útok

Tak jsme šli na útoky v lepší náladě než jsme čekali. Skvělá štafeta stačila na hodně slušnou výchozí pozici, ale stále nebylo nic jisté. Na první Louňovice jsme měli ztrátu 6bodů, bylo hodně nepravděpodobné, že bychom je ještě ohrozili, né však nemožné. Útoky se rozjely a krásně to pokračovalo až do startu mužstva č.7. První kapky deště jsme ještě přečkali. Rázem se ale nad Vlašimí přehnala parádní bouřka s kroupami. V rychlosti jsme stačili zakrýt mašinu, naházet hadice pod tatru do zákrytu deště a všichni jsme se nacpali k Milanovi do dodávky. To by člověk neřekl, jak budou trávit hezké chvíle na okrese společně 7 chlapů :-D . Déšť neustával, a tak nám přišla vhod basička nedopitých piv(nealko). Mezitím se hřiště a okolní dráha měnily v bahniště a jednu velkou kaluž. Tak trochu už jsme doufali, že se třeba rozhodčím nebude chtít pokračovat a soutěž se ukončí vyhlášením umístění dosažených po 2 disciplínách. To by nám moc vyhovovalo. Ale to bylo jen zbožné přání. Déšt po delší době téměř ustal a rozhodčí obnovili soutěž. Bylo to trochu nefér. Některé týmy odběhly své útoky na suché dráze a ti co měli teď bežet měli podmínky nesrovnatelně horší. Namoklý trávník klouzal, nešlo se po něm rozběhnout a okolí základny bylo děsně podmáčené.

Příravu 5minut jsme si odbyli a pokyn ke startu znamenal napětí nejen pro naše příznivce. Takhle jsme loni taky vybíhali a nakonec jsme útok na 2.místo nezvládli. Po startu to bylo už jedno a každý dělal co mohl, aby se udržel na nohou a zvládnul pozici. Voda šla pomaleji než tomu bývá, ale i zaváhání na stroji se sečetlo tak, že kluci vepředu neměli problémy doběhnout a v pořádku se před nástřikovou čárou uklidnili i proudaři, kteří v závěru spritnu na mokré trávě upadli. Když se na časomíře objevil čas 30,35s, věděli jsme že jsme to dokázali. Už jsme šli na bednu. Jen jsme doufali že se nepodaří žádnému družstvu za námi udělat lepší čas, kterým by nám vzali báječné druhé místo. Stanoviště komentátora mezitím potvrzovalo útok od útoku, že je téměř jisté naše 2.místo. A my jsme začali slavit.

Karel šel do kádě

Dlužili jsme ještě křest novému členovi týmu Karlovi, který za nás běhá nově a byla to jeho první okresní soutěž. Jak se to tak dělá, musel jít do kádě s vodou. Určitě se mu to líbilo, voda byla dnes obzvláště teplá ;-)

Vyhlášení

Vyhlášení proběhlo stísněně před hlavní tribunou, protože štěrková dráha byla od deště rozmáčená. Bohužel jsme neměli zátupce mezi nejelpšími jednotlivci ani jsme nepředvedli nejlepší útok. Naše umístění bylo zásluhou vyrovaných výsledků. Celkově se v kategorii mužů umístily: 1. Louňovice, 2.Daměnice, 3.Lešany

Tak jsme si zařvali, přebrali diplom, pohár a cenu v podobě el.grilu, udělali společnou fotku a jeli domů.

Oslava 80.výročí založení sboru

12.července 2008 si sbor dobrovolných hasičů v Daměnicích připomněl své 80. výročí založení. Oslav se zúčastnili členové sboru, zástupci bratrů z Načeradce, Pravětic, Vračkovic a Řísnice a dále někteří obyvatelé Daměnic. V 16 hodin se všichni přítomní shromáždili před hasičskou zbrojnicí, kde proběhlo přivítání. Následně jsme se v průvodu přemístili k památníku padlých, kde byl položen věnec a zazněla česká státní hymna. Průvod následně pokračoval před budovu školy, kde pronesl slavnostní projev starosta sboru. Za pomoci okrskového velitele Jana Krále z Načeradce bylo předáno ocenění ve formě čestných uznání, věrnostních stužek a medailí za příkladnou práci jednotlivým členům sboru a oficiální obřad byl ukončen. Pro zájemce jsme připravili možnost svézt se na vysokozdvižné plošině zapůjčené od Sellier & BELLOT Vlašim. Ukázku bohužel překazil déšť, a tak se všichni přesunuli do školy, kde na ně čekalo občerstvení. Zpestření přišlo ve formě promítání filmu zachycující účast daměnických hasičů na oslavách v Mladé Vožici a Lukavci v roce 2000, kde provedli ukázku s historickým strojem B.Máry. Následně byl promítnut film o současné činnosti ve sboru, především jsme shlédli sestřih videí o účastech týmu v soutěžích požárního sportu. Následovala volná zábava s hudbou až do pozdních hodin.

1.závod Benešovské ligy v Načeradci

1. závodem nultého ročníku Benešovské hasičské ligy začala soutěž v Načeradci. Účast 15-ti mužských a 5 ženských družstev slibovala dobré výkony. Podle pravidel ligy se mohlo běžet s úzkými hadicemi, což bohužel byla špatná zpráva pro nás, protože budeme muset brzy nějaký ty užovky taky dokoupit, abychom stačili s těmi nejlepšími.

Na útok jsme vyrazili hned jako druzí, dneska jsme se nějak nesešli, takže se podle pravidel ligy půjčil někdo na levý proud. Nikdo horší za nás běžět nechtěl, tak děkujeme Vencovi Fejtkovi z Louňovic že nám to zaběhl. Čas 23,27s byl náš průměrný standart. A dlouho jsme drželi druhou pozici. Až ke konci nastoupili silné týmy, které se přijely podívat a podpořit ligu. Padla dokonce jedná 17-ka v podání SDH Žďár.

Prvních 7 mužů si to v závěru rozdali rozstřelem o soudek piva. My jsme šli jako pátí a tak jsme i tohhle druhé kolo běžěli tentokrát podle ligy již na 2B. Udělali jsme hezký čas 18,98 levý proud a 19,58s oba s prostřiky. Čas stačil na 3.místo, bohužel soudeček odjel do Zdislavic :-( .

2.závod Benešovské ligy ve Zdislavicích

Pokračování ligy se uskutečnilo ve Zdislavicích, do kterých se sjely sbory z okolí.Někteří favorité z minula se již ligy neúčastnili ale zas přijeli jiní.

Zvolili jsme startovní číslo 14, které nám dávalo dost času na přípravu a sledování prvních útoků z pozadí. Dobře přupravená trať s asfaltovým náběhem byla určitě předpokladem pro pozdější super časy, a ty stály za to. Malinko jsme proházeli obsazení týmu, protože chyběl savičkář. Na jeho místo nastoupil Milan a na „Béčka“ jsme stáhli Michala z proudu. Dopředu šel zas po čase rychlonožka Martin. Změna na postech nebyla vůbec znát, nabrali jsme docela rychle a voda pádila i kolem Michala na béčkách. Rozjeli jsme dobrý čas, ale výsledek nás vůbec nepotešil. Zatímco levá proudnice shodila terč v čase 22,07, z pravé se ani nevíme proč stalo něco jako zahradní kropenka na trávník 8-O , kterou opravdu terč shodit nejde. A tak jsme 3s čekali, až se proud ustálí a až Karel rozpráší tolik vody kolem terče že se nějak sepne :-P .

Škoda toho času, nebyl by asi mezi prvními, ale nám by více bodů do ligy pomohlo.

Závěrečný rozstřel už byl jen exhibicí Bystřice a Zdislavic. Obě mužstva tam dali krásný 16-ky, a potvrdili že na 2B jim to šlape náramně.

O pohár Blanického rytíře pošesté

V Louňovicích se konal zaběhlý pohár na který rádi jezdíme, a tak i letos jsme museli přijet. První co nás zarazilo byla menší účast mužstev. Minulý rok byl pohár spojen s oslavami založení sboru, ale letos byla účast slabá.

Hned v úvodu jsme se domluvili, že se soutěž půjde jak pro muže i ženy na 2B. Ženy to měly jasné, domácí favoritky tam byly samy, takže první místo patřilo jim… Mezi muži se sjely dobré týmy. Šlo se 2-kolově na nástřikové terče. Náš první útok pokazila chyba na koši, která znamená,že pak už se slabou mašinou nic nedoženeme :-(. Čas 26,88 byl ale dost blízko ostatním, takže jsme si věřili, že druhým pokusem dáme všechno dohromady. Zde už koš ušel, ale další chyba při nabrání a dost dlouhý prostřik na terčích znamenal až čas kolem 29s. Takže i v malé konkurenci se nám pohár přivézt nepovedlo. I přesto nám bylo na soutěži dobře, příští rok se pod Blaník opět podíváme a snad už to nebude jen pohár, ale dočkáme se tam taky zařazení do ligy a tím pádem více soutěžních mužstev.

Na lize v Bystřici padaly rekordy

Třetím pokračováním Benešovské hasičské ligy byla soutěž v Bystřici.

Kdo si nechal předposlední kolo ligy ujít, o dost přišel. Na hasičském plácku poblíž zbrojnice se letos dost tvrdě bojovalo. Trať byla skvěle připravena. A navíc bylo celý den slunečno, čehož v závěru využilo nemálo závodníků ke stylové koupeli v káďi. Nám se útok na přední pozice nevydařil, osudná chyba na rozdělovači zapříčinila horší čas než bychom si přáli. Bodů moc nepřibylo a my jsme se v celkovém hodnocení propadly dolů.

Dnes to bylo hodně vyrovnané, ani časy pod 20s nestačily na bednu. Týmy se rozhodně předváděly v tom nejlepším světle. Ale mezi všemi dnes kralovalo družstvo z Louňovic, kterým to dnes sedlo perfektně. Nejprve vystřihli 17,93s v prvním kole a v následném rozstřelu na 2B všem utekli rozdílem třídy. Jinak se to ani nazvat nedá. Prozatimním rekordem ligy na 2B si výsledným časem 14,91s spravili chuť po nevydařených útocích minulých kol. Dalším v pořadí utekli o víc než vteřinu, a to je na 2B hodně velký rozdíl.

Naše družstvo šlo na řadu jako desáté a na stejném pořadí jsme bohužel skončili i výsledkově. Útok, který byl spojen se sázkami všeho druhu ze strany kluků a který měl být vyhecován, se nepodařil. Rozhodla chyba na rozdělovači, který byl na základně moc dlouho a navíc si přivřel jeden z kohoutů. Honza to bohužel dneska nedal a chybu už nestihl doběhnout. Proudy proto nedoběhly k terčům a navíc se přivřený kohout postaral, že byl pravý proud bez vody. Výstřiky v levý proud- 19s a pravý proud- 22s hovoří za vše.

Terče dole za 23,85s v téhle konkurenci rozhodně radost neudělají. Bohužel jsme tak potvrdili svojí „stálou“ výkonnost :-? .

Zajímavostí snad už bylo jen pozorovat rozstřely družstev. Zvláště v kategorii žen se povedl zvláštní kousek, když se ženám z Bystřice a Louňovic podařilo dosáhnout stejného času 20,39s. A proto musela vyjímečně zasednout na poradu rada ligy, která se po domluvě rozhodla o způsobu vyhodnocení ženské kategorie.

Závěr ligy v Divišově

Závěrečným závodem nultého ročníku Benešovské hasičské ligy byla soutěž na ploché dráze v Divišově pořádáná družstvem SDH Všechlapy.

Umístění v celkovém hodnocení ligy už se nedalo moc ovlivnit. I přesto jsme přijeli dokončit celou Benešovskou ligu, abychom se samozřejmě umístili co nejvýše. Dnes byla jedna změna, na první pohled malá, ale na duhý pohled to bude asi největší změna za posledních pár let. Máme novýho košíkáře. Jupíí ;-). V družstvu proběhla rošáda pozic, a tak proudař Karel dnes poprvé zkusil ostrý koš. Béčkař Milan bude bude chodit proud a Lukáš změní koš za béčka. Změna určitě pomůže k lepším časům. Ale to poznáme až příští rok.

Dnešní časy byly proti Bystřici o dost pomalejší, ale není se čemu divit. Předvším tu šlo o 1.místo v lize. Takže Načeradec a Louňovice dnes hráli o všechno. Náš útok zaznamenal další chybu na rozdělovači, který nedoběhl včas. Proto šel čas opět nad 23s. Ale Karel na prním koši uspěl, takže si z toho bereme také pozitivní věci. Nakonec to stačilo jen na 9.místo, s čímž nejsme spokojeni. Stabilní časy opět potvrdili chlapi z Načeradce, ale Louňovice dostali po tom MČR v Přerově slušnou formu a od té doby předvádí slušné výkony jako dnes časem 18,38s a jasným 1.místem.

Celkové výsledky Benešovské hasičské ligy:

1 SDH Louňovice A 64 b.

2 SDH Načeradec 58 b.

3 SDH Bystřice A 44 b.

4 SDH Bystřice B 40 b.

5 SDH Krámy 38 b.

6 SDH Všechlapy 34 b.

7 SDH Zdislavice A 33 b.

8 SDH Daměnice 31 b.

9 SDH Louňovice B 27 b.

9 SDH Radošovice 27 b.

11 SDH Zdislavice C 22 b.

12 SDH Žďár 20 b.

12 SDH Tomice A 20 b.

14 SDH Zdislavice B 17 b.

15 SDH Dalovy 14 b.

16 SDH Rataje 11 b.

17 SDH Jankov 7 b.

18 SDH Malovidy 4 b.

18 SDH Lešany 5 b.

20 SDH Trhový Štěpánov 3 b.

21 SDH Tomice B 2 b.

21 SDH Libež 1 b.

21 SDH Kozmice 1 b.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.