Rok 2012

Okrsková soutěž Pravonín

Tak nám to začalo. Okrsková soutěž v Pravoníně odstartovala letošní sezonu a hned docela solidně. Muži zvítězili, ženy skončily druhé.

okrsek pravonin

Na úvod tohoto článku zmíním krátký úryvek z kroniky SDH Daměnice. V letech 1975–1977 nenašlo družstvo mladých členů 3× za sebou přemožitele na okrskových soutěžích a stalo se tak obávaným suverénem v okolí.

Kdo by neznal historky o soupeření Daměnic a Načeradce, o obávané taktice rychlého sání PS-8, kterou jsme poráželi silnější PS-12 ?! Když jsme v roce 2003 začínali s požárním sportem v Horní Lhotě, útok skončil diskvalifikací a my se dívali na SDH Louňovice, jak přebírají nově zakoupený putovní pohár za vítězství, asi jsme netušili, že se někdy k historickému výkonu přiblížíme. A stalo se! Podařilo se nám uskutečnit trojnásobné vítězství okrsku a ukořistit putovní pohár natrvalo! Teď už si taky můžeme napsat, že v letech 2010–2012 nenašlo družstvo mužů SDH Daměnice přemožitele na okrskových soutěžích a stalo se tak suverénem v okolí…

V Pravoníně nebyla účast družstev až tak vysoká. Oproti minulé zdejší okrskové soutěži vázla organizace zejména požárních útoků. Soutěž začala pořadovou přípravou. Muži i ženy vše splnili bez trestných bodů. V disciplínách začaly nejdříve ženy na 100m. Tuto disciplínu ovládla děvčata z Louňovic. Naše holky statečně bojovaly, součet časů stačil na druhé místo, těsně před Načeradec, čtvrté skončily holky z Křížova.

Požární útoky žen přinesly více vzruchu. Daměnice šly jako první, na savicích si zaběhla premiéru Jana a celkově to šlo hezky, bohužel chyba na rozdělovači a následné zapojování způsobilo čas až 56,35s. Svoje útoky si zaběhly také Křížov (44,83s) a Louňovice (22,23s). Ženy z Načeradce šly jako poslední. Velice podobná chyba na rozdělovači jako u nás ovšem způsobila špatný čas a nucené vypnutí stroje. Následný pokus o nabrání už se nezdařil, útok nebyl dokončen. K úžasu všech byl podán protest, z důvodu nedoplňování vody v kádi, protest byl uznán a útok se opakoval. Ani druhý pokus ovšem ženy z Načeradce nezvládly a uřízli si tak pořádný kus ostudy. Ačkoliv byl sice protest v souladu se směrnicemi, nebyl v souladu s duchem fair-play a už vůbec neměl být uznán, protože chybějící vývěva na stroji by zcela jistě zvládla nasát potřebných 20l vody, které scházely v prvním pokusu k sestříknutí.

V mužské kategorii bylo našlapáno. Stovky sice celkově vyhráli Louňovice, ale nejlepší jednotlivec byl z Daměnic. Součet časů nás posadil na průběžné druhé místo s minimálním rozdílem. Pořadová příprava tentokráte nemíchala pořadím, všichni favorité zacvičili bez trestných bodů. Útoky byli nejtěsnější v historii okrsků. I díky časomíře se letos měřilo přesněji, než pomocí stopek. Muži Daměnice šli jako první, útok za 21,24s znamenal posunutí rekordu na široké hadice. Shodou okolností jsme dosavadní rekord drželi právě z Pravonína na soutěži před 5 lety a posunuli jsem se o více než 2s.

Načeradec sestříkl pouze za 22,12s. Vše rozhodovali muži z Louňovic. Čas 21,90s znamenal až druhý čas v útoku. Celkově muži Daměnice i Louňovice nasbírali 4 body. V daném případě rozhoduje umístění v útoku, a proto bylo vítězství doma. Celkové pořadí mužů: Daměnice, Louňovice, Načeradec. U žen zvítězily Louňovice, před Daměnicemi a Křížovem. První soutěž dopadla dobře. Kontrolní otázka: Co je lepší než vyhrát 3× za sebou? (…přece vyhrát 4× za sebou, tak za rok ;-) )

Brdská liga Dalovy

SDH Dalovy se ujaly pořadatelství Brdské ligy (místo konání Divišov). Zavítali jsme tedy na tamější soutěž na 2B poprvé v okrese Benešov.

Bohužel se dá soutěž označit za nepodařenou a smolnou. Kvůli technickým potížím s vozíkem jsme nestihli včas kontrolu materiálu a před startem se rozhodčím nelíbila pojistka na rozvaděči. Kvůli této „závadě“ musely jít holky pouze mimo soutěž. Zaběhly pěkný čas 19,82s, který by stačil na finále.

U mužského pokusu jsme šli již oficiálně v pořadí, nicméně přišlo zaváhání na rozdělovači a čas 21,44s samozřejmě na finále nestačil.

Celkovými vítězi se stali muži Radětice a ženy Líchovy. Na první účast v Brdské lize vzpomínat moc dobře nebudeme, nicméně se snad do Divišova za rok opět podíváme.

BNL Jankov – liga začala

Prvním závodem začala Benešovská hasičská liga v Jankově. Oproti předchozím ročníkům byl zvolen nový zahajovací areál a myslím, že jsme udělali dobře. Jankováci se ujali pořadatelství solidně.

jankov liga

Na úvod byla představena nová rada BNL, užil jsem si tedy svojí chvilku slávy a šlo se na věc. V mužské kategorii nechyběli hosté z Táborské i Brdské ligy. Padaly neobvykle vynikající časy.

Dvorce a Chářovice sestříkly 17-ky, nicméně domácí Jankov vstoupil do nové sezony připraven jako nikdy. Časem 16,75s suveréně zvítězil. Tento čas je rovněž novým rekordem ligy, po více než 5-ti letech. A navíc první čas pod 17s, který viděl okres Benešov.

Muži Daměnice šli v půlce startovního pole. Poměrně dobře rozběhnutý útok zabrzdila až chyba na rozdělovači, ale i tak jsme sestříkli v čase 20,87s a obsadili 11.místo.

V ženské kategorii jsme viděli průměrné časy kolem 21s. Holky z Daměnic ovšem začly sezonu výborně. Časem 20,18s zvítězily navíc s pořádnou rezervou na druhé místo a slibným sestřikem 18,85 na pravém proudu. ;-)

Ve finálových rozstřelech zvítězil opět Jankov, ale v ženách se to již holkám nepovedlo a přenechaly cenu Všechlapům.

JIŘETICE A TUČAPY – A REKORDY PADALY

Rekordy padaly nejen teplotní, ale i na asfaltové dráze v Jiřeticích, kam jsme se 30.6. vypravili na denní soutěž BN ligy.

Celkem se sešlo 34 týmů (22 družstev mužů a 12 žen). Asfaltový povrch někomu svědčí, někomu ne, ovšem otlučené koncovky hadic mluví za vše.

Naši kluci šli v sestavě: Tomáš Nerad, Honza Smetana, Láďa Dědek, Lukáš Vítek, Michael Smetana, Pavel Psohlavec a Milan Koubík. Start se podařil, spoje klaply, voda v hadicích a časomíra se zastavila na čase 18,68 (PP-18,07), který stačil až na 4. místo, ale zajistil klukům postup do rozstřelu. Ten se moc nepovedl, a tak si soudek odvezli kluci z Chářovic.

My holky jsme byly lehce nervózní. Poprvé jsme měly běžet v malinko pozměněné sestavě. S Terkou jsme si prohodily posty na proudech a ani jedné to ještě moc nešlo…No prostě byl to risk! A tato nejistota se ukázala, tedy hlavně u mě. Výsledný čas byl bohužel 21,70 (LP-19,11) a stačil až na 3. místo.

V rozstřelu jsme ale chtěly vše napravit a to se také stalo. Výsledný čas 19,03 – náš nový rekord a výhra v podobě kýty nám náladu zlepšily. Po skončení soutěže jsme vše sbalili a vydali se na noční soutěž do Tučap v rámci THL.

Do Tučap jsme dorazili s mírným předstihem, takže jsme v klidu vyplnili přihlášky a prošli perfektně připravenou trať se 2 základnami. Jak už to na nočních soutěžích bývá, ženy jdou na řadu jako první.

Nám se zde velmi zadařilo. Terka ukázala, jak rychle jí to běhá, když po chybce na základně vše perfektně dohnala. A výsledný sestřik? 18,34!!!! Naše první „osmnáctka“ a překonání pár hodin starého rekordu z Jiřetic a celkově 2. místo na THL nám všem vyrazilo dech.

Zato kluci si vybrali smůlu minimálně na rok dopředu. Když proudař zakopne a přišlápne hadici druhému proudu, a tím zastaví i Michala s rozdělovačem, tak se nedá očekávat nějaký suprový čas. Kluci se ale nevzdali a svůj útok dotáhli do konce.

Vyhlášení výsledků se lehce protáhlo a není se čemu divit. Do Tučap přijelo více než 70 týmů. Ale čekání stálo za to. Soutěž byla skvěle připravená a my jsme si závody užili až po pozdních ranních hodin.

Benešovská liga v Daměnicích

SDH Daměnice se ujaly pořadatelství 4.kola Benešovské hasičské ligy. Konečně jsme se představili na domácím prostředí a naši fanoušci nás mohli podpořit naživo!

První ročník soutěže „O pohár SDH Daměnice“ se konal 28.7.2012 Celkem 26 mužských a 12 ženských družstev bylo jistě zvědavých na nachystanou trať, která jim během sobotního odpoledne přinese další body do celkového hodnocení ligy. Závodníky čekala travnatá dráha s betonovou základnou, dva přípravné boxy a časomíra SDH Načeradec vylepšená o další obří displej. Museli jsme oželet účast Jirky Černíka, který si užívá zaslouženou dovolenou. Zato při vjezdu do areálu byl jako první slyšet DJ Honza Pekárna, který k nám zavítal jako zkušený matador z Táborské ligy a hned od začátku to pořádně rozjížděl.

Startovní listina byla smíchaná a střídaly se útoky mužů i žen. Jako první si dráhu zkusili Sedmpány a zahájili soutěž časem 17,05. Kluci z Jankova si vzali nízkou startovní pozici a zřejmě věděli proč. Perfektně provedená základna a především pekelně rychlá voda z mašiny slibovala nadějný výsledek. Terče sepnuly v čase 14,38 (PP 14,25) a na světě byl nový rekord Benešovské ligy na 2B. Hned z počátku byla nasazena laťka pořádně vysoko. Po Jankovu se chtěli ukázat i muži z Načeradce B, ale čas 18,62 nemohl na průběžné vedení ani pomýšlet.

První z ženských družstev šly Tomice A, které předvádějí stabilní výkony a drží průběžné druhé místo. Díky horším sestřikům z toho byl čas pouze 22,23. Domácí družstvo mužů z Daměnic se představilo jako páté. Čas 16,92 nedával moc šancí na hezké umístění před domácím publikem, které si rozhodně nenechalo závod ligy ujít. Bystřické ženy už s opravenou mašinou za zády mohou pravidelně míchat pořadím, nicméně dnes voda trochu překvapila levou proudařku a holky umí zaběhnout i lépe než 25,56. Tomice B ženy předvedly také prostřiky 24,12 (LP 21,94) a ženy ze Všechlap pro změnu zaváhaly na rozdělovači (40,55). V následující sérii jsme viděli dva časy, které se vešly do první desítky mezi muži. Chářovice B (16,50) a Tomice A (16,40).

V depu už se mezitím připravovaly domácí hasičky z Daměnic, které vyrazily na trať jako třinácté. Velice nadějným časem 18,83 se ujaly vedení a bylo jasné, že v obou kategoriích dnes bude našlapáno. Následovalo několik čistě mužských soubojů. Přibyšice A ani Bystřice dnes vítěze mezi muži neohrozili. Čekali jsme až na výkon Chářovic A, 15.19 bylo ovšem na rekord Jankova daleko. V krátkém sledu pokračovali Odlochovice s neplatným pokusem a Všechlapy 17,69. Borcům z Jablonné se na Benešovské lize zatím nepodařilo předvést ideální útok, i s prostřikem zaznamenali 15,56. Hned následující Radětice mají z Brdské ligy kvalitně natrénovano na 2B, dal se tedy čekat souboj o první místo. Jinak pěknému útoku scházelo pouze málo a 14,95 bylo v tu chvíli pouze druhé místo.

Po delší době se představily na dráze ženy. Čechtice ovšem nepředvedly nejlepší pokus a také Malovice měly lepší představu o čase. Poslední tři mužská družstva do přestávky Bukovany, Louňovice a Načeradec měli rozběhnuto na mírně lepší časy, ale chybičky se prostě neodpouštějí.

Po přestávce byly ženy Chotěmice už možná na startu myšlenkami na Táborské lize (kde skončily večer druhé), a možná je dnešní odpolední nevydařený útok za 29,82 správně nabudil. Ani ženy z Louňovic (29,82) nemohly být s výsledkem spokojené. Ženská kategorie ovšem gradovala, když se na start postavily holky z Jankova. Hezký útok v osobním rekordu a první místo znamenal čas 18,10.

Soutěž vstupovala do finále, časy byly nastaveny poměrně vysoko, a proto nebylo na co čekat. V mužích se o bednu pralo Chotilsko a Sloup, ale téměř shodné časy těsně nad 16s stačily až na páté resp.šesté místo. Tomicím nepomohly k dobrému výkonu ani nové dresy, vystřelená hadice z mašiny ovšem stabilitě mašině na platě nepřidala a celkově si zapsali N.

Ženy Malé Přílepy Modré pak ukázaly hezký útok 19,09, který stačil na bronz. Předvedly se také dvě mašiny bez úprav. Náchod a Vračkovice si to rozdali v duelu, který skončil lépe pro Náchod. Posledním útokem zakončily základní část ženy z Načeradce. I přes zranění na rozdělovači dokázaly útok dotáhnout a sestříknout za 24,08.

Závěrečné rozstřely měly být vyvrcholením dne. Obsazení družstev předurčovalo další hezké časy a možná i nové rekordy BNL. Svůj útok stačily odběhnout ženy z Tomic a poté to přišlo… Čekali jsme sice bleskovou smršť na dráze, nicméně přišla blesková smršť z nebes a Daměnickým údolím se prohnala silná bouře s kroupami, která bohužel předčasně ukončila závod. Rozstřely byly zrušeny a většina promočených závodníků se již těšila na vyhlášení.

DJ Honza Pekárna sotva stačil vylít zbytky vody z mixážního pultu a mohlo se přistoupit k prvnímu vyhlášení BNL v Daměnicích. Chtěl bych se tímto omluvit za bojové podmínky, které nás při vyhlášení provázely. Předání jsme směřovali co nejrychlejší, bez ozvučení nebyl ceremoniál příliš reprezentativní. Naštěstí jsme vše stihli předat do příchodu další bouře. Putovní poháry směřují do Jankova. Je veliká škoda, že se vítězové nemohli se svými puťáky dostatečně pomazlit již při vyhlášení, ale snad si na to najdou do roka a do dne čas J. Po vyhlášení následoval úprk do aut a proběhla jedna z nejrychlejších evakuací daměnického hřiště, jakou jsem kdy viděl.

Soutěž na 2B je za námi. Doufám,že vám Daměnice daly více než jste čekali.

BNL Načeradec – ženy opět 18,34s

Jako obvykle jsme jeli za kopec ukázat se na téměř domácí půdě. Viděli jsme nabitou soutěž s mnoha pěknými časy, konkurence se zesiluje…

V Načeradci se sjela poměrně dobrá konkurence. Dráha byla vylepšena o asfaltový náběh. Čekali jsme pěkné časy a přišly.

Mužům se útok nevydařil. Tolik chyb v jednom útoku už jsme dlouho neměli. Zkrácená béčka, zaváhání rozdělovače, poté nucené malování terčů z 10 metrů… A vida: 18 hektar. I takový čas se dá zaběhnout, dnes to ale nestačilo ani na TOP5. Soupeři šli tvrdě za výsledkem a důkazem toho jest dvět časů pod 19s, z toho tři 17-ky. My skončili nakonec na tom devátém místě 18,96s.

Překvapili chlapi z Načeradce – 17,52s, zlepšení osobního rekordu, ale čas ukáže zda šlo o náhodu nebo se rýsuje kvalitní družstvo.

Mezi ženami si to rozdaly naše holky s Jankovem, obě družstva 18-ku. Bohulžel na nás zbylo až druhé místo.

Rozstřel v ženách už patřil jen nám a znamenal vyrovnání stávajícího rekordu 18,34s, takže veliká spokojenost.

Zdislavice – muži druzí, ženy páté

První soutěží za 5 let trvání ligy, kde se závodilo na nástřikové terče byly Zdislavice. Muži skončili těsně druzí, ženy páté.

Nástřikové terče, aneb nastříkej 10l vody a doufej, že terč sepne jsou specialitou požárního útoku. Zdislavice se o nástřiky pokusily již podruhé, když první pokus před dvěma roky nevyšel. Leto vše klaplo bez jediného problému a tak byla soutěž v pořádku dokončena.

V mužské kategorii byly vyrovnané výkony ještě více než na obvyklé sklopky. SDH Jankov nasadil laťku 24,35, ke které se přiblížili muži Louňovice 24,60. Naši muži šli na řadu až třináctí. Hezky rozběhnutý útok zastavil časomíru v čase 24,40. Tedy 5 setin za Jankovem a 20 setin před Louňovicemi. Tento čas nakonec stačil na celkové druhé místo a 17 bodů do hodnocení BNL.

Ženy s vypůjčenou Klárou (SDH Všechlapy) sice lehce zaváhaly na koši, nicméně proudařky stříkaly včas a 26,05 na LP bylo nastříkáno pěkně. Prostiřk na PP znamenal čas 29,49s a čekání na soupeřky. Ty se dnes převedly. Ženy Jankov sestříkly za 24,35 a tím vyhrály. Před námi skončily i Bystřice, Louňovice a Malé Přílepy Modré. Holky tedy skončily páté.

V rozstřelu se mužům nepovedlo tak dobře nastříkat a sud si odvezl zase Jankov. V ženském rozstřelu jsme otestovali Aničku, která si premiéru na levém proudu vychnutnala nenápadně za podpory všech diváků v publiku. Čas nebyl podstatný a Aničku jsme poté pokřitili v kádi.

Liga Bystřice bude již jasno?

V Bystřici už se mohlo rozhodnout o celkových vítězkách ligy. Stačilo udržet náskok a mohlo být jasno již na předposlední soutěži. A nakonec se to i povedlo!

Muži se po soutěži ve Zdislavicích opět dostali na koně, a bodový zisk by nás moh opět poslat do boje o bednu v hodnocení ligy. Na koši byl vypůjčen Milan z Chářovic, vše bylo na nás vepředu. Voda opravdu vyšla a mašina to tam ládovala. Bohužel nás srazila chyba na rozdělovači, konec nadějí, konec závodu, ovšem dokončeno v čase 28,27s (předposlední místo). Bodově jsme nepotvrdili nic a soupeři nám definitivně utekli. Ženy měly vypůjčenou na levém proudu posilu z Louňovic, stačilo zaběhnout na jistotu, ale holky do toho šly naplno. Časem 19,28s si zajistily první místo a nic již nemohlo jejich vítězství v lize odsunout. Vše bylo potvrzeno i v rozstřelech, kde ženy opět zvítězily. Domů se jelo s veselou náladou.

THL Nová Včelnice rekord muži 17,58s!

Jako hosté jsme zavítali do Nové Včelnice na Jindřicho-Hradecku. Opravud pěkný areál, dráha na tartanu a fotbalovém hřišti. Pěkné zázemí, čekala nás pěkná soutěž.

Muži šli na řadu až mezi posledními, protože jsme se tentokráte slézali jak švábi na pivo. Mezitim už stačilo odběhnout více jak 25 mužských družstev s nasazenými kvalitními časy. Na koši běžel opět Milan z Chářovic, a protože už před námi padlo 10 časů pod 19 sekund, nebylo na co čekat. Útok byl rozběhnut až po strojníka na jedničku. Dopředu už to bylo slabší, protože nás zalili bez slitování  Podařilo se nám to vytáhnout kam šlo a muselo se stříkat trochu z dálky. Proudaři ovšem míří dobře a časomíra sepla. Čas? 17,58s (PP 17,38) !!!!!!! Zaběhli jsme osobní rekord! Zaběhli jsme 17-ku. Uuuuuuuuuuuufffffffff…. I přesto, že jsme skončili čtvrtí, nevadilo nám to. Za zmínku stojí super výkon SDH Chářovice 16,88s a SDH Jankov 17,03s. První čtyři místa obsadila družstva z Benešovska.

Ženy rozběhly svůj útok hezky, čas byl o něco pomalejší, 20,19s, ale i tak pěkné čtvrté místo, stejně jako muži. V rozstřelu se Daměnice předvedly ještě jednou, rychlá voda tentokráte pomohla, a časem 15,10s jsme rozstřel vyhráli a s tím i soudek piva. Tažení na jih bylo dobrou volbou, vracíme se spokojeni, jen tak dáál!

THL Zhoř

Další výletem na Táborskou ligu byla tamější poslení soutěž sezony. Ve Zhoři snad není nikdy pěkně, i letos si počasí pohrávalo s nervy závodníků, alespoň tolik nepršelo.

Další výletem na Táborskou ligu byla tamější poslení soutěž sezony. Ve Zhoři snad není nikdy pěkně, i letos si počasí pohrávalo s nervy závodníků, alespoň tolik nepršelo. Posledním výkonem jsme se zase namlsali. Na Táborské lize nám opět pomáhal na koši Milan z Chářovic, a protože jsme neměli ani pravý proud, Chářovice nám pomohly také tam. Z toho důvodu jsme šli mimo body, ale umístění se počítalo. S chutí jsme rozběhli jak to šlo, ale voda začala chodit čím dál víc rychleji a zasáhla nás opět dost nepřipravené. I tak jsme stříkli pěkných 18,02s. Ženám se útok nevydařil. Nedotažení proudu znamenalo komplikace na terčích, navíc si vítr pohrál s proudem vody a bylo těžké terč srazit. Finálový rozstřel jsme pojali netradičně, kvůli nedostatku lidí, kteří odjeli jsme složili exhibiční družstvo na 3B z mužů i žen. I Tak jsme ovšem sestříkli v čase 21,51, což je na 4 ženy v družstvu a 3B hodně slušný výsledek.

Poslední závod- mistryně ligy 2012

Poslední závod sezony už tradičně zavítal do Všechlap. Ženy přijely jako jisté vítězky ligy a muži mohli už jen překvapit.

Stupně vítězů neměl ještě nikdo jisté, ale po útoku Jankova 17,55s už bylo vše jasné i o mistrovi ligu. Chářovice zaběhli slušně 17,58s a my měli opět co dělat. Nicméně i poslední utok sezony se docela vydařil. 18,05 (PP 17,90) nám vynesl pěkné třetí místo. Bojovali jsme už jen s Bukovany o celkovou čtvrtou příčku. Ačkoliv kluci předváděli celou sezonu neuvěřitelné výkony, přeci jen zaplatili nováčkovskou daň a zaváhání na levém proudu je stálo kýženou pozici. Celkově jsme tedy obsadili třetí místo a v lize čtvrtí.

Ženy šly na start jako mistryně ligy, možná i malá nekoncentrovanost způsobila, že se útok nezdařil a dosáhly času 44,09. Vše jsme si ovšem vynahradili v rozstřelu. Divoká karta umožnila našim holkám opravu a byly tak nasazeny. Konečně !!!! No a jak jinak než, vítězstvím v rozstřelu zakončily holky letošní sezonu. Muži si vedli také dobře. V rozstřelu porazili všechny soupeře a rovněž ho vyhráli, soudek piva putoval do Daměnic. Záverečné kolo bylo ještě vyšperkováno ALL-stars výběrem ligy. Mezi ženami byla z Daměnic zvolena Martina na pravém proudu, z mužů se do elity nikdo nedostal. Liga je za námi, SDH Daměnice jsou mystriněmi ligy!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.