Rok 2009

Okrsková soutěž Načeradec

První soutěž v roce 2009 se konala v rámci okrskového(základního) kola v Načeradci. Z okrsků Načeradec, Louňovice a Pravonín se nejvíce zúčastnily sbory právě z okrsku Načeradec, ale i tak byla celková účast pouhých 7 mužských a 2 ženských sborů velmi slabá.

okrsek09Zahájení soutěže – nástup sborů

Obhajoba loňského vítězství a tím putovního poháru byla hlavním motivem, s kterým jsme na soutěž chtěli jet. Z technických důvodů jsme ale nemohli vyjet s novou mašinou, která šla radši na servis. Místo ní jsme oprášili zásahovou PS-12, která byla pro požární utok velkým hendykepem, protože prostě netlačí :-(. Jarní trénink se zdál být na nic, protože jsme tušili, že čas požárního útoku nebude stačit na přední místa.

Pořadová příprava

Všech 7 členů našeho družstva se účastnilo pořadové přípravy, která(kdo by to čekal) se opět od minulého roku opět mírně změnila… Naštěstí s touto disciplínou nemáme velké problémy, a tak jsme s 0 trestnými body obsadili hned na úvod společnou 1.pozici. Rozhočí byli letos výjimečně mírní, a tak neudělala pořadovka moc velké rošády v celkovém pořadí, jako tomu bylo obvykle. Jen škoda, že se každým rokem příkazy mění, a tak trvá nácvik pořadovky pokaždé víc než by to za ty nervy stálo.

100m s překážkami

Stovky se běhaly jako první. Vzhledem k menšímu počtu družstev se stihlo odběhat celou disciplínu docela rychle. Celkově se nám 100m docela povedlo, zejména díky dobrým výkonum Michala, Milana a Luboše, který byl ze všech nejrychlejší a časem pod hranicí 19s vyhrál. Po 2 disciplínách jsme zůstali druzí, o bod za Louňovicemi a o bod před Načeradcem.

Zde jsou 3 nejrychlejší časy našich kluků:

Požární útok

Závod byl sice dobře rozběhnutý, ale bez mašiny jsme nemohli udělat takový čas, který by nám zaručil první místo. Navíc jsme šli na řadu až jako poslední, a tak jsme pozorovali jak před námi muži z Louňovic a Načeradce sestříkli v časech kolem 22 sekund, na které jsme s PS-12 opravdu neměli. I tak jsme vzali požární útok sportovně a chtěli udělat dobrý čas. Změny na postech z důvodu nekompletního složení a taky zranění Honzy nebyly ani tak znát. Na videu si můžete všimnout rychlé vody a zaváhání béčkaře na mašině, které způsobilo další ztrátu. Ale i tak, se vedení podařilo dobře roztáhnout, proudaři čekali na vodu docela dost. Terče sraženy v čase 29,90s.

V součtu bodů jsme měli stejný počet jako domácí Načeradec, ale vzhledem k jejich lepšímu útoku jsme skončili až třetí.

Celkové umístění muži: 1)Louňovice, 2)Načeradec, 3)Daměnice Celkové umístění ženy: 1)Načeradec, 2)Louňovice

První soutěž dopadla vcelku slušně. Rok 2008 – 1.místo, rok 2007 2.místo,takže tři roky po sobě na bedně je docela úspěch.

Okresní soutěž Vlašim

První víkend v červnu byl letos opět ve znamení okresní soutěže. V sobotu muži a v neděli ženy si to rozdali o postup na krajskou soutěž v Nymburku. Naše družstvo ve složení Michal Smetana, Honza Smetana, Milan Koubík, Lukáš Vítek, Vláďa Dědek, Tomáš Nerad, Karel Rešl, Martin Zvára a Luboš Bartůněk opět vyrazilo časně ráno do Vlašimi Na Luka, kde se od 7h konala prezence závodníků.

Díky brzké okrskové soutěži jsme mohli podat dříve přihlášku a tím pádem nám bylo přiděleno startovní číslo 3. Naše družstvo bylo letos početné, ale nakonec nemohl běžet Standa Zvára kvůli pracovním povinnostem a Honza Smetana se byl účastnit jen jako divák kvůli dřívějšímu zranění. Sestava byla i tak silná a doufali jsme že se povedou dobré časy.

Slavnostní nástup

Nástup a zahájení bylo opravdu fascinující. I když snaha jistě byla, tak u většiny družstev vzbudil nástup úsměv na tváři. Hezky jsme si na uvod zapochodovali do rytmu moderní hudby, následně v průvodu obešli travnatou plochu fotbalového hřiště, pozdravili pány rozhodčí, po marném kolečku jsme se konečně zastavili a dali nám rozchod. Pokud to budeme trénovat každý rok, tak se to třeba jednou povede ;-). Zejména povely velitelů byly zmatené, konání závodníků chaotické a celé to bylo spíše trapné. (Pozn.: Toto je osobní názor autora)

100m s překážkami

…a šlo se na věc. Rozhodčí dávali možnost převážit si předem vybavení pro stovky, čehož většina lidí využila, protože po provedení pokusu se prováděla důkladná namátková kontrola. Naše časy nebyly špatné: 19,39 19,99 21,50 21,71. Vylepšili jsme si zase celkový součet oproti loňskému roku. Ale na nabitou konkurenci to nebylo. Pořadí po 1.disciplíně bylo až páté, bohužel byla ztráta na druhé místo hodně malá a bylo v našich silách dát součet o 1–2 s méně. Hned od prvních rozběhů začli létat přes překážky kluci z Jankova, kteří všem nadělili hned z kraje pořádnou lekci. Soupeř s kterým nikdo moc nepočítal…

4×100m štafeta

Soutěž šla rychle a stejně tak i štafeta. S Lubošem na lávce jsme mohli udělat docela dobrý čas a protože byla „jen“ elitní štafeta, museli jít kluci na jistotu (až na Martina, který šel na krev 8-) ) 1.úsek se letos až tolik nepovedl, většinou se zde nabere několik sekund, takže od začátku se nepovedlo udělat větší náskok. Ve druhé dráže běžící Bystřice s námi držela krok více než polovinu tratě. Na poslední předávce jsme se utrhli a sprint do cíle s ledově klidným Martinem přineslo čas 68,12s. Jeden z těch lepších, jak se ukázalo později, ale zároveň bylo na víc, protože to umíme i rychleji. V této disciplíně jsme obdrželi 3 body za 3.místo a posunuli se tak o stupínek výše. Po štafetě se vyrýslovalo 1.místo pro Jankov, protože jí také vyhráli a velmi slušně si zadělali na celkové vítězství.

Útoky

Situace před závěrečnou částí dne nebyla pro nás až tak dobrá, nicméně šance na bednu stále byla a stačilo předvést slušný výkon v útocích. Tak předně jsme měli konečně naší mašinu, šance na rychlý útok to pořádně zvedlo. V podstatě šlo jen o nástřik, a aby kluci doběhli. Ale soutěž se hodnotí až po výkonu a jde o celkovou vyrovnanost z celého dne. Příprava na základně 5min stačila jen tak tak.

Trochu nás zklamali rozhodčí, kteří nepochopitelně neumožnili start z celé 10m čáry, z důvodu že tam nebyla nakreslená. Resp. nás nahnali do stísněné startovací plochy, a tak jsme museli náběh k základně lehce zbrzdit, protože jsme museli více obíhat. Karel se osvědčil jako nový košař, a voda šla z mašiny standartně jak jsme zvyklí. Celkem dobře rozběhnutý útok na první pohled. Jen do momentu kdy voda prolétla rozdělovačem, za kterým se na hadici „C“ vytvořila chobotnice, a motanici zkroucené hadice jsme už neměli šanci rozplést. Výstřik levého proudu se díky tomu o několik sekund zpozdil. Nástřiky trvaly ještě déle než obvykle. Časomíra nám neúprosně ukázala 33,54s. Po provedení si ještě rozhodčí přeměřili „B“ hadici, zda má požadovanou délku, ale to už bylo skoro jedno, protože se útok nepovedl a ve zbytku času jsme sledovali jak nás přeskakuje jedno družstvo za druhým. 9.místo nám k dobrému umístění nepomohlo. A tak jsme mohli jen zatleskat Jankovu, který dokázal i ve třetí disciplíně bezkonkurenčně vyhrát.

Součet všech časů znamenal celkové 4.místo. Za prvním Jankovem, druhými Louňovicemi a třetími Chářovicem. Dva téměř neznámé sbory se dokázaly v dnešním dni vyhoupnout až mezi nejlepší. Vyhlášení výsledků se lehce opozdilo kvůli deštové přeháňce. Naštěstí proběhl celý den bez vody, mírný déšť po ránu byl jen výjimkou. Nechalo se jistě s trochou štěstí dopadnout lépe, ale zase i hůře. V tomto směru jsme odjížděli sice lehce zklamaní ale zároveň ne tolik, protože za předvedené výkony se stydět nemusíme.

1. kolo ligy Jiřetice

Tak nám to začalo. 1. soutěž 1.kola benešovské hasičské ligy odstartovala v Jiřeticích. První trochu obávaná soutěž vzhledem k tomu, že se běžela na asfaltu a vzhledem k tomu že jí pořádaly Votice v Jiřeticích „u kravína“. Ale účast 19 mužských a 6 ženských družstev prokázala, že to nebude s obavami tak zlé. Všeobecně jsme se na Jiřetice docela těšili, i když žádné extra výsledky se nám nepovedly.

Občas máme už cestou docela srandu, takže kdo čtete tyhle stránky, tak určitě uvítáte i podrobnější reportáž z našich cest. Dneska sme měli fakt docela smůlu, cestou sme museli vytlačit auto z kupy kompostu, do kterého jsme se zahrabali při zastávce cestou na soutěž. Člověk by neřekl jak muže být tak blízko krajnice kupa hoven, ale ted už víme že si máme dávat u Vožice pozor :-? . Zbytek cesty jsme větrali už jen levým okýnkem, protože zprava přicházel neuvěřitelnej smrad. Začátek dnes docela nevyšel no…

Liga začala nástupem v trochu stísněných prostorách. Byli jsme přivítáni panem Míkou a místními pořadateli a následně proběla porada velitelů k upřesnění pravidel. Dostali jsme startovní číslo 16, takže bylo dost času než jsme šli na řadu. Po prvních útocíh padaly docela bídné časy. Jen Zhislavice ukázaly 19-ku. Ostatní spíše nad 20. Většina časů až 23s. Právě proto jsme dnes mohli udělat dobrý výsledek.

Trať vedla sice kolem kravína, ale asfalt byl kvalitní, nechalo se na něm běhat docela dobře. Spíše nám trochu vadil náběh do kopce, který se málokde vidí. A také že trať mohla být o trochu širší, protože se následně tvořily po okrajích proudy vody s bahenem a hadice se každému namočily řádne zvenku i zevnitř. Nicméně podmínky byly pro všechny stejné.

Po hodině čekání sme na to konečně šli. Mašina už byla pořádku, takže už to bylo jen na nás jak se s tim poperem. Hned po startu už to bylo špatný, protože zaváhal rozdělovač, což se prostě trestá a taky že nás mašina vytrestala. Nedotažená béčka, rozdělovač zalitej a proudy 10–15 před nástřikovou čárou znamenaly skoro nulovou šanci na dobrý čas. Levý proud sice nějak shodil terče v čase 20,51s ale druhý terč už nešel. 23,70s stačilo až na celkové 12.místo. Tenhle útok se nám teda nepovedl. Hranice úspěšných byla dnes velmi nízko, na bednu stačil čas 20,31 , který by jindy na lize byl jeden z těch horších. Naší šanci jsme nevyužili a příště musíme pořádně zabrat.

V mužích vyhráli Zdislavice všechny 3 místa a v ženách Všechlapy, Bystřice, Načeradec.

„N“ v Načeradci

2.kolo Benešovské hasičské ligy pokračovalo v Načeradci. Dnes se nám vůbec nedařilo a skončili jsme s nedokončeným časem. Celkově se soutěž povedla, přijelo 15 mužských a 8 ženských družstev.

Náš útok byl poměrně dobře rozběhnutý. Chyb se našlo hodně, ale ne tak veliké, aby to dopadlo špatně. Šli jsme na řadu hned jako první, a tak byla dráha ještě suchá. Po roztáhnutí vedení se vytvořil na třetím „B“ celkem pořádný uzel, který nešel rozmotat. Útok nebyl dokončen. Bohužel to dnes nedopadlo ideálně a snad už příště zaběhneme pořádný čas. Po nás se blýskli časem 18,93 s muži z Načeradce. Jinak opět na bednu stačil čas přes 20s.

„N“ v Chářovicích

Pohár na 2B široké znamenal další „N“ do sbírky. Tentokrát jsme sestříkli v časech 18,68s a 23,62s po nedoběhnutí náhradníka na pravém proudu. Nicméně ani dokončený útok neznamenal žádnou radost, protože Karel nedal koš a nechal ho v káďi, což znamenalo neplatný pokus. Takže jsme zase jeli domů… Už máme pomalu nové motto: „Když to nejde zepředu, bereme to zezadu“ :-(

PP 19,94 LP 20,50 = 4.místo ve Zdislavicích

Konečně jsme porazili smůlu a napotřetí jsme zaběhli čas, který se počítal. Soutěž ve Zdislavicích provázel déšť, který poznamenal celou soutěž, nicméně my jsme patřili k těm, kteří dnes doběhli.

Nástup byl kvůli vydatným srážkám odložen a i samotná soutěž dlouho nechtěla začít, protože jsme čekali na naději, že přestane slejvák. Po lehčím čekání šli na start jako první muži z Bystřice, kterým se letos také moc nedaří a ani dnes si nepřipsali splněný čas.

Vzhledem k startovnímu číslu 13 jsme měli dost času, a proto jsme měli větší naději, že třeba déšt přejde. Nakonec se opravdu déšť před naším útokem umírnil a tak jsme měli podmínky o něco lehčí než soupeři před námi. Černou kankou byla nefunkční časomíra, která kvůli dešti zkolabovala a proto se po několika útocích muselo startovat současně pistolí a současně spínačem.

Na útok byla zase jiná sestava. Koš – Tomáš a savky – Honza, mašina – Láďa. Dopředu 3 střelci a béčkař ve stabilním složení. Voda šla trochu pomaleji, než bychom potřebovali, ale důležitý byl dnes píše nějaký čas. 3× „N“ v řade už bychom nevydejchali :-? . Čas se povedl a to prozatím náš nejlepší oficiální, který jsme na nějaké soutěži zaběhli. Usain Bolt srazil tento týden svůj rekord na 100 a 200m o 11setin, ale my jsme si srazili rekord o více než 3s ! Takže zavládla všeobecná spokojenost. Chyběla tomu už jen bedna. Za námi v pořadí č.14 šli z lepších mužstev už jen muži Načeradec, kteří časem 19,47 opět vyhráli a nás tak odsunuli na bramborovou pozici, za kterou inkasujeme 13 bodů do Benešovské hasičské ligy.

Protože se počasí umoudřilo, konal se i rozstřel. Ten vyhráli mezi muži Zdislavice a mezi ženami Tomice. Nám se nepodařilo rozstřel dobře rozběhnout a chybou na rozdělovači jsme už na dobrý čas nedosáhli. Ale pokud budeme podávat stabilní výsledky, přístě se může rozstřel povést lépe.

Liga Bystřice

Další zastávkou a to už předposlední prvního ročníku Benešovské ligy byla 5. září Bystřice. Útulná trať kousek od hasičárny byla jako vždy skvěle připravena. I počasí měli Bystřičtí hoši zaplacený a jak to po ránu vypadalo na déšť, tak přes zataženou oblohu nepadla ani kapka. Letos jsme navštívili Bystřickou soutěž již po třetí. V roce 2008 byl čas 23,22 na široké a loni na úzké C v rámci nultého ročníku Beneligy 23,85.

Mno snad dnes sestříkneme dříve honilo se mi hlavou, už jen kvůli celkem nepodařené sezóně.

Do poslední chvíle vše nasvědčovalo tomu, že snad ani manšaft nedáme do kupy. Nakonec se nám to podařilo slepit jak ptačí hnízdo a s vypůjčeným béčkařem od SDH Načeradec jsme slyšeli startovní výstřel v pořadí třetí. Vyjeli jsme jako obvykle = ÍÁÁ ENGINEERING.

Karel, i přes velké problémy s taháním těžkých věcí, kdy s ním musela chodit na záchod jeho drahá polovička Daniela, koš zkušeně nasadil. Věřme tomu, že s tím měl dočinění i celý Fastum gel co si na svoje rameno vymazal, dále pár Brufenů a piva. ;-) Náš tohoto času univerzální rozdělo-béčkařo-savičkář spojil savky jak nejrychleji mohl. Zkrátka Honza to zvládl i přes zafačovaný prst poladěný cirkulárkou. Stroj měl v ruce Láďa, bere za plyn a už je to vše na Tondovi Hlínovi z Nače a našem triu „M“. Béčka jsou vytažený, Michal sedí na značce a zavírá kohout. Doslova po útoku řekl: „ Hoši dneska žádnej papírovém čert, v klidu sem si sednul a pak, až přišla voda, zavřel kohout. Při běhu na mě lidi čuměli s otevřenou hubou.“ Proudnice nasazeny. Střelci čekají na čáře s pár vteřinovým předstihem. LP 19,58 a PP 19,67. Následoval obdiv komentátora. Něco jako: „ Ano a Daměnice předvedli bezvadný útok a vypadá to že si dnes odnesou spoustu bodů!!“ Nebo tak nějak to bylo. A pak jsem si uvědomil, že sme utvořili nový osobní rekord. Avšak v zápětí řekl něco o červeném praporku za šroubování savicového vedení. Byli jsme diskvalifikováni… :-( :-? :-x

„Letos je to dopíchaná sezóna, ale z mého hlediska máme splněno. Povedl se super čas!“, prohlásil Karel, který soutěží rozhejbal svoje rameno. Honza jen odvětil: „ Naopak sme udělali i víc než jsme měli, třeba já……………čurák!“ Časem to bylo prozatím na druhé místo za Bystřicí(18,79). Po nás dostalo N ještě pár družstev také za savice, ale lepšího času a to 19,32 dosáhlo jen družstvo Zdislavice B. Úmyslně je výše napsáno, že to Honza zvládl. Protože, když jsme „vlítli“ na hlavního rozhodčího, sám nám řekl, že savice byly spojený do sestříknutí, ale že se šroubením Jenda točil i po ukončení útoku a to se nesmí.

Také tu proběhla bitka, podrobnosti nevím, viděli jsme ji až pozdě. To už ale soutěžili ženy a naše družstvo pomáhalo holkám z Louňovic s přípravou a motáním hadic. Chyběl jim jejich trenér, ale i přes to se na klání do Bystřice vydaly samy, prý Tranzitem. 8-) Za to jim od nás patří veliký obdiv.

Na konci se konalo i vhazování do kádě, ale to byla v některých případech škoda vody, protože těleso vhozené do kapaliny…….hooodně tlusté ženy. No co závěrem….Do Bystřice se určitě ještě podíváme, no a na savice, na ty si pozor dáme. Soutěž byla celkově vydařená. Zjistili sme, že ty rezervy jak říká Lukáš máme a výsledný čas může být lepší.

Závěr ligy Všechlapy

Tak a máme konec ligy a pro mnohé sbory i konec soutěžní sezony. Posledním závod v září se konal v Divišově, kde pořádající SDH Všechlapy zajišťovaly 5.závod Benešovské hasičské ligy. Dnes se rozhodlo o celkovém vítězi ligy v kategorii muži i ženy a ještě jsme čekali kvalitní výkony na závěr.

Shrnutí našich výkonů = „N“ :-?

Dnes „N“ v oficiálním závodě a navíc „N“ v rozstřelu, kam jsme se dostali jako největší smolaři ligy…

Celá sezona byla taky spíše „N“ a nálada v mužstvu šla místy k bodu „N“. Kdyby se snad někomu zdálo že těch „N“ je tu nějak moc, tak nikdy není tolik „N“ aby jich nemohlo být ještě více :-D .

Ale popořádku… Dnes byla šance na předvedení slušného výkonu v poslední možnou dobu. Šli jsme na start až jako 17-tí, takže mezi posledními. Chyb se našlo tak jako vždy hodně. První chybou byla fatální chyba na rozdělovači(byl zapůjčený protože Michal dnes nemohl), který si nevšiml zavřeného kohoutu. Celkový čas byl tedy už tak špatný, ale navíc jsme obdrželi diskvalifikaci opět za nespojené savice. Chyba z předchozího závodu se opakovala, bohužel to nemáme sehrané, a savice se po útoku rozpojily.

I tak jsme dostali šanci na závěrečný rozstřel, kam jsme šli s tím, že se to prostě povede. Bohužel následovala další chyba na zapůjčeném postu rozdělovače, který nespojil co měl a tak byl celý útok v kelu. 2× útoky = 2× bez času …

Tak jsme slavnostně zakončili letošní sezonu, která nebyla až tak úspěšná jako jsme očekávali nebo si spíše přáli.

Z dalších výkonů už musím vyzdvihnout pěkný čas SDH Zdislavice 18,15 (PT 17,37), ale ani to jim nestačilo na celkové prvenství v lize, pouze vyhráli dnešní závod. Stejně tak byla velmi dramatická soutěž žen, kdy bezmála 3 desetiny rozhodly o celkových vítězskách dnešního závodu a tím i celé ligy, protože ženy SDH Načeradec vyhráli ligu o pouhý 1 bod před druhými SDH Všechlapy.

Celkové výsledky ligy kategorie muži:

  1. Načeradec
  2. Zdislavice A
  3. Zdislavice B
  4. Dalovy
  5. Tomice A
  6. Bystřice A
  7. Všechlapy
  8. Zdislavice C
  9. Lešany
  10. Radošovice
  11. Chářovice A
  12. Bystřice B
  13. Daměnice
  14. Jiřetice
  15. Krámy
  16. Chářovice B
  17. Chmelná
  18. Masters
  19. Radošovice B
  20. Vračkovice
  21. Tomice – B
  22. Votice
  23. Sedmpany
  24. Ostředek
  25. Noskov
  26. Lešany B

Celkové výsledky ligy kategorie ženy:

  1. Načeradec
  2. Všechlapy
  3. Tomice – A
  4. Bystřice
  5. Dalovy
  6. Louňovice
  7. Tomice B
  8. Lešany
  9. Masters
  10. Sedmpany
  11. Libež
  12. Tředmošnice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.